Allt du behöver för ett problemfritt bilägande

Vi erbjuder alla tjänster du behöver för din bil.
Det går även bra att nå oss på 0340-50 40 00 eller förnamn.efternamn@bildepot.se

Childhood viktigt budskap
14 april, 2020

Volvo + Childhood = sant

Childhood har i över 20 år arbetat med att förebygga våld och sexuella övergrepp mot barn, i och utanför Sverige. Därför vet de att när barn isoleras, ökar risken för våld och övergrepp. Avbrott från skola och vardag gör att många barn förlorar kontakten med trygga vuxna i sin omgivning. De spenderar dessutom mer tid på nätet. I spåren av covid-19 ser man redan en ökning av våld i nära relationer, grooming på nätet (kontakt med barn i sexuellt syfte) och ökad spridning av övergreppsmaterial. Tillsammans kan vi göra skillnad.

Du som är vuxen Var uppmärksam på dina egna barn och andra barn i din närhet som kanske saknar en trygg familjesituation. Visa att du finns där för dem. Lita på din magkänsla och kontakta socialtjänst, skola eller polis om du är orolig. Engagera dig i vad ditt barn gör på nätet och förklara att alla regler som gäller i verkliga livet även gäller där.

 

Du kan hjälpa dessa barn. Det barnen behöver mest är en trygg vuxen. En vuxen som inte alltid behöver vara en nära familjemedlem, utan lika gärna kan vara en granne, en kompis förälder, kioskägaren, vuxenkusinen eller någon annan som lyssnar och ser barnet. Var en trygg vuxen – Bjud in någon av dina barns vänner som du tror kan behöva extra stöd. Tala om att du finns där, att de inte är ensamma. Fråga hur de mår. Svarar de inte första gången, fråga igen. Är du rädd för att lägga dig i, kanske funderar på om du har fel i dina misstankar? Vänd på det: Tänk om du istället har rätt? Håll ett extra öga på barn som kanske inte har det naturliga sociala skyddsnätet. Våga fråga och lyssna på svaret. Antingen i det fysiska mötet eller via sms och sociala kanaler.

 

Lita på din magkänsla. Om du är orolig eller har misstankar om våld eller övergrepp, kontakta socialtjänsten i din kommun. Din anmälan kan vara anonym. Om du misstänker att barn är i akut fara, ring omedelbart 112. Nedan några sidor som kan vara till hjälp i hur du kan vara en trygg vuxen:

Om du tror att ett barn far illa: https://bit.ly/3b8of8k:
Prata med barn om övergrepp: https://bit.ly/392QBiy
Skydda barn från förövare på nätet: https://bit.ly/2x6EC6B
Prata med barn om riskerna med nätet: https://bit.ly/2x6O7T8
Prata med barn om Corona: https://bit.ly/2QsGoFU
När barn far illa: https://bit.ly/2IZmkH3
Frågor och svar från Childhood:  https://bit.ly/396VkA9

 

Vi på Bildepån tillsammans med Volvo är stolt partner till Childhood. I denna situation är utsatta barn ännu mer sårbara. Stöd dem ni också, det behövs mer än någonsin, swisha till 90 90 00 36.

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Bildepåns hemsida. Godkänn Läs merPrivacy & Cookies Policy