Allt du behöver för ett problemfritt bilägande

Vi erbjuder alla tjänster du behöver för din bil.
Det går även bra att nå oss på 0340-50 40 00 eller förnamn.efternamn@bildepot.se

12 november, 2016

Viktigt att välja rätt lampa till bilen

Vad bör jag tänka på kring mina lampor på bilen?

Nu när mörkret faller på är det viktigt att lamporna på bilen fungerar optimalt. Du som förare ska ha bra sikt, men lamporna har även en funktion så andra bilister ser dig i trafiken.
En lampa mattas av med tiden och lyser allt sämre. Det här är sällan något man tänker på att åtgärda, en glödlampa byter man i regel först när den går sönder och slocknar helt. Det kan vara svårt att märka att ljuset mattas av, man upplever kanske inte att man har ett så dåligt ljus som man faktiskt har. Och eftersom det blivit krångare att byta lampor på många moderna bilar byter man inte förrän man verkligen måste. Går den ena lampan sönder bör man byta båda då den andra brunnit lika länge. Dessutom kan det bli ljusskillnader i en ny och en gammal lampa säger Magnus Andersson, verkstadscoach på Bildepån.

Stora skillnader

Nu under höst- och vinterhalvåret kan dock friska lampor göra stor skillnad. Det handlar om att se ordentligt på mörka vägar och om att själv synas i alla tänkbara väder. Tänk på att ett gult ljus försvinner mer i mörkret. Ett vitt ljus är bättre då det bl.a. visar konturer bättre.

 

Skillnad med Xenonlampor?

Även xenonlampor mattas av med tiden så även där kan man behöva byta. När de är nya ger de ett kallt vitt sken och ju närmare slutet de kommer blir de mer och mer lila i färgen. Det kanske du har tänkt på när du mött bilar i mörkret och deras strålkastare ser lila ut? Då är det läge att byta säger Magnus.

Kör försiktigt i mörkret.Vi är rädda om dig!

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Bildepåns hemsida. Godkänn Läs merPrivacy & Cookies Policy