Allt du behöver för ett problemfritt bilägande

Vi erbjuder alla tjänster du behöver för din bil.
Det går även bra att nå oss på 0340-50 40 00 eller förnamn.efternamn@bildepot.se

11 augusti, 2017

Vattenplaning

Solens strålar är något vi vill ha mycket av men många av våra dagar fylls också med regn. Därför kommer här tips på vad du ska tänka på för att undvika otäcka trafikfaror som kan uppstå vid mycket regn och vattenplaning.

Vattenplaning uppstår när däcken på bilen tappar kontakt med vägbanan då däcken inte lyckats tränga undan överflödigt vatten. Istället glider bilen fram på vattnet.

Hur undviker jag vattenplaning?
Anpassa hastigheten till väglaget. Ju högre hastighet man har, desto svårare är det för däcket att tränga undan vattnet. Det är minst lika viktigt med däck av god kvalitet, dvs bra mönsterdjup och lufttryck.

Vad gör jag om jag får vattenplaning?
Om du märker att du tappar kontrollen över bilen och det känns som att bilen ”svävar” fram har du med största sannolikhet råkat ut för vattenplaning. Vid detta ögonblick finns det två viktiga saker att tänka på.

1. Håll färdriktningen
Håll båda händerna på ratten men styr inte! Håll samma färdriktning tills du får tillbaka väggreppet igen.

2. Bromsa inte
Det är lätt att drabbas av panik och trycka på bromsen men detta kan få hemska konsekvenser. Ta bort foten från både gas och bromspedal tills du känner att bilen får kontakt med vägbanan igen.

Fråga närmsta däckverkstad om du är osäker på dina däcks kvalitet. Det är värt att kontrollera slitage och mönsterdjup för att förhindra olyckor.

Kör försiktigt och glöm inte att efter regn kommer solsken!

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Bildepåns hemsida. Godkänn Läs merPrivacy & Cookies Policy