Allt du behöver för ett problemfritt bilägande

Vi erbjuder alla tjänster du behöver för din bil.
Det går även bra att nå oss på 0340-50 40 00 eller förnamn.efternamn@bildepot.se

25 september, 2016

Vad gäller för Allemansrätten?

Hur kan du köra för att komma åt det bästa stället i naturen? Vart kan du parkera eller slå upp ett tält? Så här fungerar den svenska allemansrätten.

Naturen står öppen för oss alla – där vi kan njuta av lummiga skogar, fågelkvitter och vackra blommor. Men du måste vara varsam mot naturen och visa hänsyn mot djuren – inte störa eller förstöra är allemansrättens huvudregel.

Nedan reder vi ut vad som egentligen gäller när du ska köra, parkera eller campa i naturen.


Inga motorfordon i naturen

Särskilda regler gäller trafik med bilar, motorcyklar, husvagn, husbil eller andra motorfordon i naturen. Med enstaka undantag är all körning med bil, MC eller moped i terrängen förbjudet. Praktiskt taget all naturmark är terräng i lagens mening. Förutom ”skog och mark” räknas även stränder, hagar, parkmark och gräsmattor som terräng. Förbudet finns i terrängkörningslagen.
Lagen gäller även för markägaren själv med undantag att markägaren utför jord- eller skogsarbete. Terrängkörning kan även vara tillåtet i samband med jakt, renskötsel eller räddningstjänst.

Campa i naturen

Ska du ut och campa med tält, husvagn eller husbil? Då finns det regler som du måste förhålla dig till. Det går bra att tälta i något eller några dygn om du inte stör markägaren eller skadar naturen. Du får inte slå upp tält på mark som ligger för nära boningshus eller används för jordbruk, plantering eller betesmark. Ju närmare bebodda hus ju större anledning att be markägaren om lov.

Särskilda regler gäller om du befinner dig i en nationalpark eller naturreservat där det kan vara tältförbud i hela området. Kolla efter anslagstavlor i området – de visar vad du får och inte får göra.
Det går bra att tälta i något eller några dygn om du inte stör markägaren eller skadar naturen. Du får inte slå upp tält på mark som ligger för nära boningshus eller används för jordbruk, plantering eller betesmark. Ju närmare bebodda hus ju större anledning att be markägaren om lov.

Enskild väg

Det är upp till ägaren av en enskild väg att avgöra om trafik med motordrivna fordon ska vara tillåten. Ägaren har rätt att förbjuda motortrafik, eller en viss typ av motordrivna fordon. Du kan ställa upp ett motorfordon alldeles intill vägen så länge marken inte skadas och att markägaren inte hindras i sin verksamhet. Du får inte heller hindra eller utgöra någon fara för trafiken.

På enskilda vägar gäller samma bestämmelser för parkering som på andra vägar och inte markägaren själv satt upp en skylt som säger något annat.

Källa: Naturvårdsverket

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Bildepåns hemsida. Godkänn Läs merPrivacy & Cookies Policy