Allt du behöver för ett problemfritt bilägande

Vi erbjuder alla tjänster du behöver för din bil.
Det går även bra att nå oss på 0340-50 40 00 eller förnamn.efternamn@bildepot.se

3 december, 2017

Tjocka ytterkläder ökar skaderisk i bil

 

Det är vanligare att barn 5-10 år åker med ytterkläderna på än barn under 5 år, visar en undersökning från försäkringsbolaget Volvia. För att säkerhetsbältet ska göra mest nytta vid en häftig inbromsning eller krock är det viktigt att det sitter tajt mot kroppen. Sitter det över en tjock jacka eller bylsig overall ökar mellanrummet mellan bälte och kropp, vilket medför att risken för att bältet hamnar fel ökar markant. Barnet riskerar att bältet dras åt över magen istället för över höftbenen, liksom att överkroppen glider ur bältet som hamnat för långt ut på axeln. Det innebär också att barnen med ytterkläder mellan kropp och bälte riskerar allvarliga inre skador eller huvudskador vid en krock eller en häftig inbromsning.

Undersökningen från Volvia visar att kunskapen hos svenska förare kring barns säkerhet i bil är låg.

– Endast 2 av 10 föräldrar har som vana att alltid eller oftast ta av tjocka kläder på barnen innan bältet knäpps fast. Anledningen verkar vara okunskap snarare än slarv visar vår undersökning, berättar Sofia Bergfors marknadschef på Volvia.

Trepunktsbältet ska sitta över höften mot låren, ganska nära halsen och så tätt mot kroppen som möjligt. Sitter bältet för långt upp mot magen riskerar barnet allvarliga inre skador vid en olycka. Sitter bältet för långt ut på axeln riskerar barnet t ex huvudskador då det kan glida ur bältet vid en häftig inbromsning.

– Istället för tjocka vinterkläder i bilen rekommenderar vi fleece- eller ullkläder, mössa och vantar, för att avståndet mellan bälte och kropp ska kunna vara så litet som möjligt. Kan man inte ta av jackan så är det viktigt att dra bältet under den, både vid höften och vid halsen. Dra åt bältet en extra gång efter att du spänt fast barnet, säger Sofia Bergfors. Det är en enkel åtgärd som minskar risken för skador.

Barn vill gärna spänna fast sig själva, speciellt äldre barn. Detta ökar också risken för att bältet inte dras åt tillräckligt. Hjälp barnen att göra rätt.

– Glöm inte att risken för skador på grund av att bältet sitter fel även gäller vid låga hastigheter eller korta resor, t ex till skolan, avslutar Sofia Bergfors.

Undersökningen är genomförd med ett statistiskt säkerställt urval av bilförare med barn upp till 10 år och visar bland annat att var tredje förälder tycker att informationen om barnsäkerhet i bil är otillräcklig.

5 tips för säkrare bilåkande:

  • Ta helst av ytterkläderna. Tunna fleecekläder, mössa och vantar brukar hjälpa tills bilen är varm. Och det är ingen fara att ha en filt eller jackan över sig.
  • Kan man inte ta av jackan, knäpp upp den och dra bältet under jackan. Både vid höfterna och vid nacken.
  • Hjälp barnet att spänna fast sig. Då kan du kontrollera att bältet hamnar rätt.
  • Förklara för äldre barn som spänner fast sig själva varför det är viktigt att bältet sitter rätt.
  • Ta alltid av overall. Den gör att bältet hamnar fel över höfterna.

 

Så här sätter du ditt barn säkrast i bilen under vinterntid.

 

Källa: http://www.mynewsdesk.com/se/volvia-foersaekringar/pressreleases/tjocka-ytterklaeder-oekar-skaderisk-i-bil-1630428

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Bildepåns hemsida. Godkänn Läs merPrivacy & Cookies Policy