Skydda din bil från bilstölderna

Stölder av bilar och bildelar från personbilar ökar och 90 procent av bilarna försvinner utomlands. Vilket gör det betydligt svårare att återfinna bilen igen. Därför är det viktigt att vi skyddar oss från biltjuvarna. Nedan ger vi dig tips hur du undviker att råka ut för en bilstöld.

Hur går en bilstöld till?

Använder du en keyless bilnyckel kan det vara bra att veta att dagens biltjuvar använder digitala verktyg som ger dem möjligheter att kapa radiosignaler från din bilnyckel & därefter stjäl reservdelar eller hela bilen.

Kapning av keyless bilnyckel

Det är ofta två biltjuvar. Tjuv ett smyger fram till din låsta ytterdörr och scanar av hallen från utsidan av huset. Om bilnyckeln ligger framme på ett hallbord, i jackfickan eller hänger på en krok, så avger den signaler som kan då plockas upp av den elektiska mjukvaran biltjuvarna använder. Tjuv ett skickar vidare signalen till tjuv två som står vid bilen. Signalen kan nu enkelt låsa upp och starta bilen för att köra iväg, utomlands för att där programmera om bilen.

Åtta sätt att säkra dig från biltjuven:

  1. Att förvara keyless bilnyckeln precis innanför ytterdörren gör det lätt för tjuvarna att hitta bilnyckeln med scannern. Förvara därför bilnyckeln i en plåtlåda eller skyddsfodral som skyddar signalerna, en sådan kallad FRID-påse. Den blockerar tjuven att kopiera signalen.
  2. Om du har tillgång till ett garage att köra in bilen i bör du ta vara på det. Eftersom det blir svårare för biltjuvarna om bilen är inlåst än om den står på uppfarten.
  3. Se alltid till att du låst bilen.
  4. Parkera din bil där det är upplyst.
  5. Lämna inte synligt värdehandlingar i bilen som dator, mobil, väska m.m.
  6. Använd en godkänd rattkrycka, vilket även fungerar vid elektronisk kapning så biltjuven inte kan köra iväg trotts att den tagit sig in i bilen.
  7. Det finns möjligheter till att DNA-märka dina bildelar med en vätska som håller upp till 5 år. Detta gör det lättare att spåra din bil men även avskräcker biltjuven genom att stöldskyddsmärka din bil med DNA dekalerna.
  8. Du kan även installera en spårsändare för att det ska gå lättare att hitta bilen vid en bilstöld. Du bör då kontakta ditt försäkringsbolag.

Toppar listan

Som tidigare nämnt rullar 90% av de stulna bilarna utomlands. Volvo är ett attraktivt märke i Sverige, och det vet de välorganiserade internationella brottsnäten om. Brottsnäten vänder sig till Sverige när de är ute efter Volvo. Därför toppar Volvo listorna för de mest stulna bilarna i Sverige med 21% enligt en undersökning 2019. Tvaå kommer Volkswagen och trea Audio.

Tänk därför till en gång till vart och hur du förvarar din bil och bilnyckel.

Källor:

Mestmotor

Trygghansa