Allt du behöver för ett problemfritt bilägande

Vi erbjuder alla tjänster du behöver för din bil.
Det går även bra att nå oss på 0340-50 40 00 eller förnamn.efternamn@bildepot.se

1 februari, 2018

Fullt fokus i trafiken

Från och med 1 februari införs ett tydligt förbud mot att hålla mobilen eller annan kommunikationsutrustning i handen när man kör.
”Nu kommer det att bli tydligare att man inte får hålla på att fippla med luren när man är ute och kör med bilen. En tydligare regel gör att fler kommer att följa den”, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).
Mobilanvändande i trafiken var helt oreglerat tills det 2013 infördes en lag som innebär att man får använda mobiltelefoner och annan kommunikationsutrustning så länge det inte är en trafikfara. Men lagen har visat sig vara svårtolkad och blev därför tandlös. I våras föreslog Transportstyrelsen ett tydligare förbud. Det gör också att Sverige sällar sig till resten av EU och följer Wienkonventionen för vägtrafik.
”Det har varit få rättsliga fall, cirka 80 om året, och polis och åklagare har haft svårt att leda i bevis att incidenter i trafiken varit på grund av mobiltelefonen”, säger Peter Larsson, trafiksäkerhetsexpert på Transportstyrelsen som var med i utredningen.

Att förbud inte har införts tidigare beror bland annat på att forskningen inte entydigt visar att det är skadligt att använda mobiltelefonen i trafiken.
”Det går inte att säga att det per definition är farligt att använda mobilen utan det beror på omständigheterna. Att sms:a har dock i flera tester visat sig vara farligt och förhoppningen är att samhället nu visar att det inte är okej. Sedan är det alltid svårt att veta om det blir en regel som verkligen leder till ändrat beteende”, säger Peter Larsson.

I en undersökning som utfördes av Marknads- och opioionsundersökningsföretaget TNS Sifo uppgav hela 33 procent av svenskarna att de, under den senaste månaden, skickat sms under bilkörningen. Enligt en webbankät framställd av Bilprovningen medger 18 procent av respondenterna att det till och med varit nära att köra av vägen pga mobilanvändning under bilkörningen.
Kanske är detta ett resultat av att Sverige var det sista landet i Europa som införde förbud mot mobiltelefonanvändning om det påverkar körningen negativt.

Hjälpmedel
Förslag på ett bra hjälpmedel är bilappar som utvecklat ett ”billäge”, vilket gör att mobilens funktioner stängs av om du färdas över en viss hastighet. Se vilka bilappar som finns i din mobil på Appstore och Google Play.
Är det okej att låta dina medtrafikanter ta ansvar för dig?


 

Var rädd om dig själv och dina medtrafikanter!

 

Källa: Dagens Industri, Transportstyrelsen.

 

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Bildepåns hemsida. Godkänn Läs merPrivacy & Cookies Policy