Allt du behöver för ett problemfritt bilägande

Vi erbjuder alla tjänster du behöver för din bil.
Det går även bra att nå oss på 0340-50 40 00 eller förnamn.efternamn@bildepot.se

övningskör ,bil, landsväg, grusväg
15 december, 2020

Handledare vid övningskörning – tänk på detta

Äntligen är det dags att övningsköra med tonåringen. Detta är såklart något ni båda ser fram emot, och ser som en resa tillsammans. Vi vill hjälpa och underlätta för er så ni får en så bra övningskörning som möjligt från början till slut. Därför har vi listat tips till dig som handledare för privat övningskörning.

Det första du som handledare bör göra

Ska ni övningsköra hemma är det obligatoriskt att du som är handledare går en handledarkurs, eller introduktionskurs som utbildningen egentligen heter. Introduktionskursen är framtagen för din och elevens säkerhet vid privat övningskörning.

Kursen tar ca tre timmar och består av tre olika delar:

 • Körkortsutbildningens mål och regler för övningskörning.
 • Planering och strukturering av övningskörningen.
 • Trafiksäkerhet och miljö.

Övningskör, bil, rödljus, stad, klocka

Kan jag bli handledare? 

 • Du behöver vara 24 år fyllda.
 • Eleven ska ha körkortstillstånd.
 • Du och eleven ska ha gått introduktionskursen under de senaste fem åren.
 • Det krävs att du har ett giltigt körkort från svenskt eller annat ESS-land. Du ska ha haft behörighet för det fordon som ni ska övningsköra med under sammanlagt minst fem av de senaste tio åren.

Ansök om handledarskap

Du ansöker om att få bli handledare hos Transportstyrelsen.

Ansök om handledarskap här

När ansökan är godkänd skickar transportstyrelsen ett handledarbevis till dig.

Din elev måste fyllt 16 år och fått körkortstillstånd.

Ansök om körkortstillstånd här

10 tips till handledare vid övningskörning

 

 • Var lugn och sansad

Vet du om att du är en stressad och hetsig person? Då kanske du ska tänka till en gång till innan du ger dig in i rollen som handledare eftersom det är viktigt att du som handledare inte stressar upp dig när din elev gör misstag eller inte förstår. Följderna av detta kan bli allvarliga olyckor. Därav är det viktigt att helt enkelt hålla i dina nerver när det känns som en stressig situation. Men, ett tips är att skapa en gemensam pakt, det som händer i bilen ska inte påverkar er relation utanför bilen.

 • Börja övningskörningen utanför trafikskolan

Den första lektionen går ut på att känna hur det känns att sitta bakom ratten, starta bilen och köra på ettans växel. Med dig är eleven i tryggt sällskap och ni kan ta den tid som krävs utan att lägga dessa pengar på en lektion.

 • Fokus på vad som händer i bilen

Det är viktigt att eleven inte störs av omgivningen när ni övningskör. Därför bör ni åka till en stor tom parkering där ni ostört kan öva på hur bilen fungerar utan att eleven ska vara rädd för bilister, cyklister och gående.

 • Varva teori och praktik

Gå tillsammans igenom teorin och sedan öva på det praktiskt. Gå sedan tillbaka till teorin för att gemensamt prata om vad som gick bra när ni övningskörde eller vad som kunde gjorts bättre och varför. Och följ stegen som finns i teoriböckerna för en effektiv inlärning.

 • Utrusta bilen så du har kontroll

Körskollärarna har extra backspeglar i sina bilar för säkerheten, det är givetvis ett bra tips att ha i er privata bil också så du ser vad som händer runt omkring bilen.

 • Lär ut rätt

Var det länge sedan du tog körkort kan regler ändrats från din körskoleutbildning. Därför är det bra om du är delaktig i din elevs teori, exempelvis genom att förhöra.

 • Du är ansvarigförare

Trotts att det är eleven som kör är du ansvarig förare. Med detta menas att bilförsäkringen inte påverkas trotts att eleven kör. Har du ingen bilförsäkring är det lägligt att skaffa det nu.

 • Stressa inte ut på vägarna

Eftersom allt handlar om säkerhet bör eleven vara trygg i hur bilen fungerar via styrning, koppling, dragläge och vridpunkten innan ni ger er ut på vägarna. Till exempel kan ni öva på detta genom att skapa hinderbanor av konor som eleven får köra emellan eller backa runt. Tips på ställe att öva dragläge är i en ödslig backe.

Kona, orange, asfalt

 • Dags att ge er ut på vägarna

Tänk på vilken väg du väljer då eleven kommer vara nervös. Eftersom hastigheten inte är i fokus så välj att övningsköra på en 30-40 väg där så lite trafik passerar som möjligt, och trappa därefter upp efter elevens förmåga.

 

 • Transportstyrelsen Youtube

Transportstyrelsen har bra videos för dig som är handledare eller elev.

Titta på introduktions video här.

 

Vi önskar er all lycka med er handledarroll och övningskörning! 

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Bildepåns hemsida. Godkänn Läs merPrivacy & Cookies Policy