Kör säkert på hala vägar

Redo för halt väglag

Så här års kan det vara både halt och moddigt på vintervägarna. Då är det viktigt att du vet hur du bör agera bakom ratten.

När du kör på en hal eller moddig väg är det viktigt att du hanterar bilen på bästa sätt för att i möjligaste mån undvika olyckor. Det allra viktigaste att tänka på är att alltid anpassa din hastighet efter vägens utseende och trafiken på vägen! Nedan lite fler tips att tänka på!

Du ska alltid försöka undvika att hjulen låser sig, till exempel när du bromsar. Bromsa alltid före en kurva för att inte riskera att hjulen låser sig och bilen går rakt fram. Pumpbromsa genom att bromsa, släppa bromsen och sedan bromsa igen om du har en bil utan ABS-system. Om du har ABS-bromsar ska du inte pumpbromsa, utan trampa bestämt på bromsen så sköter tekniken att hjulen inte låser sig. Du får däremot aldrig överskatta tekniken – om du kör för fort kan det ändå gå åt skogen.

Om bakänden på bilen går ut åt höger ska du parera genom att vrida ratten åt höger. Beroende på vilken hastighet du håller måste du anpassa rattrörelserna, men det kan vara svårt att hålla sig lugn och hinna tänka på det när man får sladd, men försöka undvika att hamna i en situation där du förlorar kontrollen över din bil.

En bil med antisladdsystem tar över om du får sladd och hjälper dig att reda ut situationen. Men du ska aldrig tro att du kan köra fortare för att du har ABS-bromsar eller antisladdsystem. Ha inte övertro på tekniken; det absolut viktigaste är att alltid anpassa hastighet, avstånd och körning efter trafiksituationen.

Det första du ska tänka på är att varna andra trafikanter genom att sätta på bilens varningsblinkrar. Innan du kliver ur bilen för att sätta ut varningstriangeln ta gärna på dig en reflexväst så du syns ordentligt. Varningstriangeln ska du placera så att trafikanterna i god tid hinner se att någonting har hänt längre fram på vägen. Hur långt före din bil varningstriangeln ska placeras beror på vilken hastighet det är på vägen. Trafikanterna som passerar dig bör få 3-4 sekunder på sig att sakta ner, därför ska varningstriangeln sättas ut åtminstone 100 meter före olycksplatsen. Tänk på att en bil som kör 90 km/h hinner 25 meter på en sekund.

Innan du ger dig ut på vägen är det bra att vinterrusta bilen. Se till att du har:

  • Laddad mobiltelefon
  • Filt och extra kläder
  • Något att äta och dricka
  • Ficklampa och reflexväst
  • Snöborste och isskrapa
  • Startkablar och snöskyffel
  • Bogserlina
  • Låsolja

Källa: Trafikverket.se