Allt du behöver för ett problemfritt bilägande

Vi erbjuder alla tjänster du behöver för din bil.
Det går även bra att nå oss på 0340-50 40 00 eller förnamn.efternamn@bildepot.se

15 juni, 2020

Husdjur i bilen?

När familjen ska åka på bilsemester är det ofta självklart att hunden eller katten också ska med. Det är inte heller ovanligt att man tar med sig hunden i bilen om man ska ut och bada eller handla. Innan man sätter sin fyrbenta kamrat i bilen kan det vara värt att tänka på:

Mår verkligen hunden eller katten bra av att sitta långa pass i bilen?
Har den det inte bättre hos några pålitliga vänner eller på ett djurpensionat?
Om vi ändå väljer att ta med oss våra djur på bilsemestern är vi som djurägare skyldiga att se till att hunden eller katten mår bra. I Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om transport av levande djur till höger på denna sida står det vilka regler det är som gäller vid transporter av bland annat hund och katt. De får till exempel endast transporteras i en personbils bagageutrymme om tillsyn kan ske från personutrymmet under den tid transporten pågår. Dessutom ska åtgärder vidtas för att säkra djuren vid inbromsning.

Djuret ska erbjudas vatten var sjätte timme
Hundar ska rastas och erbjudas vatten minst var sjätte timme under transport. Även katter ska erbjudas vatten minst var sjätte timme. Hundar och katter mår bäst om de har tillgång till friskt vatten under hela transporten. Det finns speciella skålar som hindrar att vattnet stänker över — så kallade ”Non-spill” skålar.

Förvaring av hundar och katter i bil
I samband med transport får hundar och katter förvaras i bur eller i bilens kombiutrymme. Du kan också säkra din hund i ett särskilt anpassat säkerhetsbälte om du håller den i bilens personutrymme Förvaringen får dock inte överstiga tre timmar då bilen står stilla. Man får alltså ha med hunden eller katten när man till exempel åker för att handla förutsatt att djuret inte behöver sitta i bilen mer än tre timmar när bilen står stilla. Det är dock inte meningen att man ska förvara sin hund eller katt i bilen varje dag medan man arbetar. Under den tiden måste man ordna en bättre lösning för djuret.

Lämna aldrig ett djur ensamt i en varm bil
Ett djur får aldrig lämnas utan tillsyn i bilen om temperaturen befaras kunna överstiga 25 grader inne i bilen. Använd aldrig din bil som förvaringsutrymme för hunden eller katten under sommaren. Även om bilen står i skuggan och du lämnar en glipa i fönstret för ventilation kan det snabbt bli mycket varmt inne i en bil. Veterinärer får varje år behandla hundar och katter som fått värmeslag när de lämnats kvar i bilen av sina ägare.
Det är inte bara temperaturen som avgör hur snabbt ett djur inne i en bil får värmeslag och eventuellt avlider. Även luftfuktigheten har betydelse. Ju högre luftfuktighet, desto snabbare överhettas djuret. Luftfuktigheten ökar mycket snabbt då hunden hässjar. Din bil är ett fordon, inget förvaringsutrymme för ett djur.

Bind inte fast hunden vid bilen
Hundar får inte bindas vid ett stillastående motorfordon om inte en speciell uppbindningsanordning finns installerad på fordonet. Uppbindningsanordningen ska vara utformad så att fordonet inte kan lämna platsen utan att anordningen först avlägsnas. Det händer varje år att hundar binds vid bilar och skadas allvarligt då ägaren kör iväg med hunden fortfarande bunden till bilen. Att binda hunden vid dragkroken på bilen är alltså inte tillåtet.

Hunden och katten ska kunna stå och ligga naturligt i bilen
När en hund eller katt åker bil ska utrymmet tillåta att djuret kan stå och ligga i en naturlig ställning. Storleken på utrymmet ska vara minst det minimimått som återfinns i bilagorna till Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd  om transport av levande djur som du hittar till höger på denna sida. Föremål som kan skada djuret bör inte finnas i närheten.
Vid transport ska du se till att bagage inte kan falla över hunden och skada den. En hund åker oftast säkrast i en ordentligt förankrad bur placerad i bilens kombiutrymme.

Viktigt med skugga och en god ventilation i bilen
Den plats där djuret är i bilen ska erbjuda hunden eller katten skugga och en god ventilation. Var också noggrann med att transportera ditt djur på ett sätt som gör att du har uppsikt över djuret under hela färden.

 

 

Källa: Jordbruksverket

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Bildepåns hemsida. Godkänn Läs merPrivacy & Cookies Policy