Allt du behöver för ett problemfritt bilägande

Vi erbjuder alla tjänster du behöver för din bil.
Det går även bra att nå oss på 0340-50 40 00 eller förnamn.efternamn@bildepot.se

30 juli, 2018

Ge ditt barn en trygg och säker bilresa

Det finns en hel del saker att tänka på vid köp av bilbarnstol. Börja med att testa bilbarnstolen på plats i bilen för att mäta upp benutrymme och lutning för ditt barns bästa komfort. Olika bilbarnstolar kräver olika mycket plats. Det är extra viktigt att bilstolen monteras på rätt sätt och att den anpassas till barnets ålder och vikt. Tänk på att läsa instruktionsboken noggrant och följ tillverkarens anvisningar. Glöm inte att koppla ut krockkudden om barnstolen placeras i framsätet.
Det är även viktigt att kontrollera att bilbarnstolen är E-godkänd samt att den även är godkänd för bakåtvänt åkande. Standarder och märkning för typgodkännande kan variera mellan olika länder. I Europa och flera andra länder måste barnskydd vara märkta med ett E, vilket står för ECE-godkännande. Det innebär att bilbarnstolen följer vissa regler som krävs i Europa.

Bakåtvänd eller framåtvänd?
Eftersom barnets huvud är stort i förhållande till kroppen fångar en bakåtvänd bilbarnstol kraften bättre än en framåtvänd. Vid en frontalkollision belastas hela barnets rygg och huvud istället för den mycket svagare nacken. Enligt forskning från försäkringsbolaget Folksam bekräftas det att bakåtvända bilbarnstolar är säkrare. Risken att små barn dödas eller skadas svårt är hela fem gånger större i framåtvända stolar. Rekommendation är att barnet åker bakåtvänt upp till fyra-fem års ålder och väger mist 18 kg. Tack vare professor Bertil Aldman vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg slog bakåtvända bilbarnstolar igenom i Sverige mycket tidigare än i andra länder. Dessa fördelar syns tydligt i olycksstatistiken.
Om bilbarnstolen funnits i bilen vid krock får den inte användas igen utan den ska kasseras och ny bilbarnstol begärs ut av bilförsäkringen. Livslängden på en bilbarnstol är ca 10 år.

Vad är Isofix?
Isofix är ett standardiserat fästsystem som gör det enkelt att sätta fast stolen rätt. Eftersom fästsystemet är standardiserat kan stolen hakas i oavsett Isofix-stol och oavsett bilmärke. Volvo var först ut i Världen med att tillverka en bakåtvänd bilbarnstol med Isofix-fästen.

Säkerhetsbälte
Värt att tänka på… Spänn alltid fast dig själv och ditt barn hur kort bilresan än är. Ett barn som väger 30 kg i normala fall, väger motsvarande ett ton (!) om du krockar med ett fast föremål i bara 40 km/h. Med detta uppmanar vi dig att använda säkerhetsbälte och rätt bilbarnstol till ditt barn. Kontrollera även att du använder säkerhetsbältet på korrekt vis. Säkerhetsbältet ska placeras över axeln och höftbältet placeras över låren, alltså inte på magen! Ta av tjocka ytterkläder så bältet sitter så nära kroppen som möjligt.

Vill du ha möjlighet att diskutera bilbarnstolsfrågor med andra föräldrar? Kika in på gruppen Bilbarnstolar på Facebook.

Klicka här eller välkommen in till vår butik för att ta del av vårt utbud på bilbarnstolar.

Glöm inte bort att säkerheten alltid kommer i första hand!

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Bildepåns hemsida. Godkänn Läs merPrivacy & Cookies Policy