Allt du behöver för ett problemfritt bilägande

Vi erbjuder alla tjänster du behöver för din bil.
Det går även bra att nå oss på 0340-50 40 00 eller förnamn.efternamn@bildepot.se

23 oktober, 2017

Det blir vinter i år också – var förbered

Ibland glömmer man hur viktiga däcken är. Ytan mot vägbanan är faktiskt bara som fyra handflator. Då är det lätt att tappa greppet om däcken inte är i toppform. Speciellt på vinterväglag.

 

Säkerhet och lagkrav för vinterdäck

Vilket mönsterdjup gäller?

Nya vinterdäck har ett mönsterdjup på 9–10 mm och lagen kräver minst 3 mm. Måttet ska tas på det sämsta stället. Mät mönsterdjupet med till exempel en femkrona. Avståndet mellan siffran 5 och kanten på myntet är 3 mm, det vill säga det minsta tillåtna mönsterdjupet. Vid byte av däck – sätt alltid de bästa däcken bak. Det minskar risken för sladd när du bromsar eller svänger. Detta gäller både fram- och bakhjulsdrivna bilar.

5krona-3mm

Vilka datum bör jag känna till?

Din bil ska ha vinterdäck från 1 december–31 mars om det är vinterväglag. Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid. Det räknas som vinterväglag om det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan. Tänk på att även vägrenen räknas till vägbanan. Det är polisen som avgör om det råder vinterväglag på platsen eller ej.

Kan man köra med vinterdäck på sommaren?

Dubbdäck är endast tillåtna under perioden 1 oktober–15 april. Även om odubbade vinterdäck är tillåtna året om bör du inte köra med dem på sommaren. Ett dubbfritt vinterdäck har avsevärt längre bromssträcka jämfört med ett sommardäck, vid bromsning och framför allt vid våt vägbana.

Sköt om dina däck på bästa sätt

Hur förvarar jag mina däck bäst?

Däck som inte används ska förvaras svalt, mörkt och torrt, travade eller hängande. Smuts och vägsalt tvättas bort. Rätt förvaring ökar däckens hållbarhet och livslängd. Vi erbjuder hjulförvaring av dina på däckhotell där skifte, kontroll av skick, däcktryck och tvätt ingår.

Hur länge varar ett däck?

Det är mycket som påverkar livslängden på ett däck. Vid aggressiv körning kan körstilen svara för nästan 100 % av slitaget. Efter 5-6 säsonger är det dags att byta vinterdäck oavsett om de är utslitna eller inte. Däckets ålder kan du kolla på nummerserien med fyra nummer som finns på däcksidan. De två första numren anger vilken vecka däcket är tillverkat och de två sista anger tillverkningsåret. Exempelvis tillverkades ett däck med nummerserien 1112 vecka 11 år 2012.

Exempel på faktorer som påverkar ett däcks livslängd:
•Körstil
•Hastighet
•Årstid
•Vägbeläggning
•Däckets inbyggda slitstyrka
•Förvaring

Allmänna tips kring däck & fälgar

Vilka däck och fälgar ska jag välja?

Skillnaden mellan ett bra och ett dåligt däck syns oftast inte på utsidan. Ett välkänt premiumdäck ligger alltid i framkant i utvecklingen och är därför alltid ett tryggt val. Att välja rätt fälg är även en viktig detalj.

Var ser jag dimensionen på däcken?

Om du är osäker på däckdimensionen till dina fälgar kan du alltid fråga din Volvo- och Renaulthandlare. Du kan även se på däcksidan vad du kör med idag.

Av 205/55 R 16 kan du t.ex. utläsa att:
1. Första siffran anger däckets sektionsbredd – 205 mm
2. Andra siffran anger däckets profilförhållande – 55-profil
3. Bokstaven R betyder radialdäck, dvs. att stommen är av radialtyp
4. Siffran 16 anger fälgdiametern i tum

dimension-pa-dack

Dubbdäck eller friktionsdäck?

Det finns inget enkelt svar på om man ska välja dubbdäck eller friktionsdäck (odubbat). Mest lyckat blir ditt vinterdäcksval när du funderar över hur du brukar köra, i vilka förhållanden och vilken tid av dygnet. Däck som är framtagna för vinterkörning är märkta M+S (Mud and Snow). Observera att SUV-däck oftast är märkta M+S utan att vara avsedda för vinterkörning. Tänk även på att det är förbud mot dubbdäck på vissa gator i några städer. De som bryter mot reglerna riskerar böter på 1 000 kronor.

 

Källa: Transportstyrelsen.se, polisen.se, volvofinanans.se

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Bildepåns hemsida. Godkänn Läs merPrivacy & Cookies Policy