Bildepåns Testman No 1

Lär känna Bildepåns tekniker Roger

Han drog på sig arbetskläderna på Bildepån första gången 2008, då som bilplåtslagare på Bildepåns skadecenter. Efter ett par år, tog han plats bakom skrivbordet på samma avdelning för att arbeta med administrativa frågor.
Sedan 2017 hittar vi honom i en annan byggnad i en annan roll. Här testar idag Roger Nilsson alla bilar som kunderna eventuellt vill lämna till försäljning samt för att räkna fram bilens värde. Vad gör då tekniker Roger när han går igenom bilarna och testar dem inför ett eventuellt inbyte och ny försäljning? Jag kollar över allt från att bilen är servad enligt angivna intervaller, kollar efter ev. skador och tittar närmare på bland annat bromsarna. Just bromsarna är något jag lägger extra mycket tid på då det är otroligt viktigt. Jag går helt enkelt över bilen precis som vid en besiktning men tittar även efter skador.

”Det är precis som med kärleken,
bilen behöver pysslas om. ”

.Jag går igenom bilen. Finns det några skador på bilen gör jag en skadevärdering och skickar vidare upp till vårt skadecenter. När testet är klart, återkopplar vi till kunden. Vad är den vanligaste noteringen i ditt testprotokoll? Att många kör runt på dåliga däck. Däcken har lågt mönsterdjup och är ofta snedslitna. Jag tror att många resonerar så här: ”de håller en säsong till, jag ska ju ändå snart byta bil”. Här vill jag säga tänk om! Om däcken måste bytas i samband med inbytet (vilket görs om de är dåliga enligt ovan) faller det på dig som kund ändå, så mitt råd är att byta tidigare och åka säkert. Vilken är den vanligaste bilen du har inne för test just nu? – Volvo (oavsett modell) av årsmodell 2017-2018.

Hur lång tid tar ett test?
Cirka 1,5-2 timmar. Det beror på i vilket skick bilen är. En välskött bil är alltid lättare att gå igenom. Hur många bilar testar du per vecka? Cirka 15 bilar.

Vad är roligast att testa?
Välskötta bilar, där kunden har tagit väl hand om bilen och brytt sig om den. Vad ska man då tänka på för at behålla värdet på sin bil? Man ska ta hand om den. Gör servicen på given intervall, byta delar som behöver bytas, tvätta den både invändigt och utvändigt. Det är precis som med kärleken, bilen behöver pysslas om.

Vad är roligast med ditt jobb?
Kollegorna och kontakten med kunden. Solklart!

FAKTA

Yrke: Tekniker
Ålder: 47 år
Kör privat: Volvo XC60 och V50
Familj: Fru och tre barn (20, 17 och 13 år)
Fritidsintressen: Golf, drömmer om att kunna köpa
en motorcykel igen, har varit en stort intresse som jag
inte hunnit med. Men blir det en ny hoj så blir det en
mer offroad, sen siktar jag mot att ta den till trollstigen
i Norge. Det hade varit häftigt!