Allt du behöver för ett problemfritt bilägande

Vi erbjuder alla tjänster du behöver för din bil.
Det går även bra att nå oss på 0340-50 40 00 eller förnamn.efternamn@bildepot.se

13 oktober, 2017

Bäst i Västsverige – Bildepån i Varberg vann pris för samverkan skola- arbetsliv!

Utmärkelsen delas ut i olika kategorier varje år av SAKrådet och Göteborgsregionens kommunalförbund, GR. Yrkeslärare, skolor, företag och arbetsplatser som satsar på samverkan skola- arbetsliv nomineras och vinnare utses. Förra året tilldelades Peder Skrivares skola ett av prisen, i år vann varbergsföretaget Bildepån i kategorin Mindre företag.

Ett av kriterierna för att vinna Utmärkelsen är att samarbetet mellan skola och företag ska vara integrerat i respektive verksamhet. Sedan 2015 har Bildepån bland annat ett systematiserat och återkommande samarbete med tre av de kommunala grundskolorna i det som kallas SKAL, SKolArbetsLiv. Bildepån ingår i ett sammanhang där företaget valt att långsiktigt och likvärdigt medskapa till att elever i åk 2, 5 och 8 stärker sin valkompetens för vidare studier och yrkesval, och på riktigt skapa goda förutsättningar för framtidens medarbetare.
– Samarbetet vi har med grundskolan innefattar trafiksäkerhet, mini-föreläsningar och studiebesök med fokus på yrkesbredden i företaget, säger Bildepåns VD Anna Andersson. I samarbetet har vi drygt 500 elever fördelat på tre skolor, vilket i praktiken betyder att vi varje år möter alla åk 2, alla åk 5 och alla åk 8 i vårt skolteam.

Upplevs relevant och meningsfullt
Det systematiserade samarbetet med skolan inkluderar också förskolan och gymnasieskolan, och vidare till högre utbildningar på Campus Varberg. Olika aktiviteter med anpassning för målgrupp och nivå, leder till att samarbetet av barn, elever, studenter, lärare och företag upplevs både relevant och meningsfullt.
– När vi samarbetar med förskolan genomför vi en aktivitet som heter Stanna, titta, vinka! som syftar att tidigt utbilda barnen i trafiksäkerhet, säger marknadsansvarig på Bildepån Madelene Hansson. På gymnasiet har vi ett nära samarbete med Fordons- och Transportprogrammet där vi också sitter med i ett programråd för att utveckla utbildningen över tid.

Varberg som ett gott exempel

Gårdagens prisutdelning ägde rum på Svenska Mässan i Göteborg under högtidliga former där gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström medverkade över länk, och där fjolårtes vinnare synliggjorde goda exempel för samverkan skola-arbetsliv. Pär Wiik, skola- arbetslivsutvcklare för det kommunala gymnasiet Peder Skrivares skola, och gymnasichef Maria Gustafsson äntrade scenen och beskrev hur ett samlat grepp för en modern arbetslivsorientering ger effekt för elevers lärande.
– Vi presenterade det arbete som vi gör i Varberg, och vad en elev möter i form av studie- och yrkesvägledning under sina år i grundskolan och vidare in i gymnasiet, säger Pär Wiik. Under det gångna året har vi medverkat vid ett antal nätverksträffar som GR arrangerar och också då fått möjlighet att sprida goda exempel. Det är riktigt positivt att Varbergs arbete får uppmärksamhet!

Samverkar på många skolarenor

I samarbetet med gymnasieskolan gör elever klassiska studiebesök på Bildepån, flera gör sin APL hos företaget och tillsammans med UF Halland har skola och företag arrangerat olika utmaningar för Teknik-, och Samhällsprogrammen. Dessutom delar Bildepån, tillsammans med andra företag i motorbranschen, varje år ut ett stipendium till elever som visat framfötterna i såväl studier som under APL. På Campus Varberg engagerar sig Bildepån i utbildningar på olika sätt. Exempelvis är företaget delaktigt i Mentorsprogrammet och är medskapare i programråd för YH-utbildningen Digital kommunikatör.
– Att Bildepån kan samverka på så många olika skolarenor beror på deras bredd i verksamhet och mångfald av yrken, säger Maria Wirén, utvecklingschef på barn- och utbildningsförvaltningen och en av de som ansvarar för samverkan skola- arbetsliv i Varbergs kommunala skolor. Precis som många andra företag och yrkesföreträdare visar Bildepån engagemang, intresse och också nyfikenhet för elevers lärande, och bidrar till en meningsfull utbildning.

Juryns motivering:

Företaget har ett långsiktigt tänk kring samverkan mellan skola och arbetsliv och ser detta som en del av deras hållbarhetsarbete. Här finns en strategi kring samverkan med skolan som tydligt formuleras i affärsplanen. Företaget visar på ett stort och brett engagemang hela vägen från grundskola upptill universitet med ett stort urval av samverkansaktiviteter. Genom sina många aktiviteter når företaget ut till en bred målgrupp.

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Bildepåns hemsida. Godkänn Läs merPrivacy & Cookies Policy